Про проведення обласного фольклорного фестивалю-конкурсу мистецтв «Різдвяні канікули»

Чи часто ми замислюємось над тим, що залишимо після себе дітям? Революції та війни на сторінках шкільного підручника з історії! А може, це все на мить забути і впустити до серця народну пісню, українську традицію коляди та щедрівки, вічну істину Різдва!
/Files/images/New/IMG_20190104_101609.jpg Залучити дітей та учнівську молодь до вивчення та збереження фольклору, як першооснови національної культурної спадщини, підтримати обдарованих дітей та талановитих керівників гуртків - педагогів закладів загальної середньої та позашкільної освіти, виховати патріотичні почуття у юнацтва засобами народної творчості - такою метою був сповнений обласний фольклорний фестиваль-конкурс мистецтв «Різдвяні канікули», який відбувся 04 січня 2019 року та щорічно традиційно проводиться протягом Різдвяних свят обласним Будинком художньої творчості Миколаївської обласної радивже 21-й раз.

/Files/images/New/IMG_20190104_114914.jpg Кожен, хто відвідав цей обласний фестиваль-конкурс, увійшовши до приміщення, дивувався тій великій кількості учасників, що з'їхалися сюди з закладів освіти Миколаївської області – це 15 фольклорних колективів (понад 250 дітей) зАрбузинського, Баштанського, Братського, Березнегуватського, Вітовського, Вознесенського, Новобузького, Миколаївського, Новоодеського, Первомайського, Кривоозерського районів та Центрального району м. Миколаєва, Коблівської та Шевченківської ОТГ.

Обласний фольклорний фестиваль-конкурс мистецтв «Різдвяні канікули» виявився особливо веселим та яскравим, бо Різдво – це веселе, світле та радісне свято, в якому є місце і високим почуттям, і гумору і безкінечній творчості. Тому кожен виступ аматорських фольклорних колективів був оригінальним, бо відтворював саме місцеві народні традиції, і сприймався глядачами з великою цікавістю та гучними оплесками.
На сцені обласного Будинку художньої творчості сьогодні знайшлося місце і біблейським, і народним героям, з такою вічною і зрозумілою всім мудрістю.
Майже кожен колектив водив Козу, мав свою Меланку та Василя. Великий плюс у подібних номерах їх щирість, природність та виразність, адже всі, принаймні з сільських закладів освіти - учасники фольклорних колективів з такими дійствами ходять до людей на Різдво та старий Новий рік, або, як його ще називають на Святого Василя.
Вихованці фольклорних колективів закладів освіти Арбузинського, Братського та Центрального району м. Миколаєва підготували Вертепи з підступними чортами та добрими янголами, лихими царями Іродами та іншими персонажами вертепного дійства.
Вступаючи в новий відлік часу, ми маємо побажати одне одному щастя, здоров’я, голубого неба над оселею, статків і злагоди в родині і країні. Саме такими побажаннями та надіями і був пронизаний обласний фольклорний фестиваль-конкурс мистецтв «Різдвяні канікули»: горщик куті на покуті, щедрим житнім засівом, величальною щедрувальницькою піснею на честь господарів та глядачів – учасників фольклорного дійства.
Від того, як ми шануватимемо своїх предків, свої кращі традиції, залежатиме наша духовність, наша цивілізованість і майбутнє нашої родини, рідної України.

Кiлькiсть переглядiв: 253

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.